140 Aniversari del Ferrocarril a Vilanova i la Geltrú

25 març

El 2021 se celebra l’Any Europeu del Ferrocarril i a Vilanova i la Geltrú també coincideix amb la commemoració del 140 aniversari de l’arribada del tren a la ciutat.

En concret la primera circulació es va produir el 29 de desembre de 1881. El Museu del Ferrocarril de Catalunya vol recordar durant tot l’any aquesta efemèride, a través dels fets més rellevants que es van succeir durant 1881.

El Museu del Ferrocarril de Catalunya vol recordar durant tot l’any aquesta efemèride, a través dels fets més rellevants que es van succeir durant 1881. L’inici del procés seria el 29 de març amb la construcció dels fonaments de l’estació més monumental de les que es trobava fora de Barcelona.

Per a aquesta commemoració el museu ha creat un logo identificatiu dels diferents actes de l’any 2021. Aquesta imatge s’inclourà en els diversos suports de comunicació i activitats. Una forma més d’evocar el record d’una fita històrica que ha marcat l’evolució contemporània de la capital de Garraf.

La gesta de portar el tren des de Barcelona a Vilanova per la costa, s’havia intentat amb anterioritat en dotze ocasions, i no va ser fins a la tretzena en què es va aconseguir gràcies a l’obstinació i perseverança d’un grup d’emprenedors que liderava Francesc Gumà i Ferran.

Des de 1878, Gumà va estar treballant en el seu projecte. Va crear la Companyia de Ferrocarril de Valls a Villanueva i Barcelona (VVB) i va elaborar la memòria necessària per a la Concessió Estatal i la construcció de la línia amb recursos únicament privats.

Aquest any es compleixen 140 anys de l’assoliment que més ha marcat l’evolució de Vilanova i la Geltrú, el transport en tren de persones i mercaderies i la construcció a la ciutat d’instal·lacions ferroviàries de gran rellevància, que encara ho són en els nostres dies, com és el cas dels tallers de manteniment d’unitats de rodalies de Renfe o el mateix Museu del Ferrocarril de Catalunya. La voluntat dels promotors del ferrocarril d’albergar a Vilanova la producció vinculada al transport amb tren de la línia va marcar de manera determinant l’evolució demogràfica, l’urbanisme l’economia, la cultura o el món laboral de la ciutat.

En anteriors entrades d’aquest mateix bloc del Museu us hem fet referència a l’origen d’aquesta línia i a el tipus de material rodant que es va triar per a l’explotació, la fabricació als EUA, els convertia en el seu moment en els més moderns que entraven a la xarxa ferroviària europea.

Una resposta to “140 Aniversari del Ferrocarril a Vilanova i la Geltrú”

Trackbacks/Pingbacks

  1. 140 anys de l’arribada del tren a Vilanova i la Geltrú – FCAF.CAT - Març 26, 2021

    […] Per a més informació, podeu consultar el web del Museu del Ferrocarril. […]

Deixa un comentari