Primer ARALAB HACKING 2021. Promoure els Museus entre els joves

17 ag.

El passat 15 de juliol, a un dels espais singulars del Museu, la Rotonda on es guarden les locomotores i cotxes de viatgers més antics de la col·lecció, es va celebrar la primera trobada ARALAB HACKING, una iniciativa per promoure la interacció entre els joves i els Museus, amb el recolzament del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya,  així com el suport de la UB de la mà de la Núria Serrat, i la extraordinària coordinació de l’equip d’Adhoc Cultura.  

Versión Castellano

La trobada va arribar com a resposta al repte d’incrementar la relació dels joves i els museus. Un binomi impossible? Nosaltres creiem que no. Aquest repte és un dels que es van debatre a l’Edcamp del passat 17 d’abril en el que es va posar de manifest la necessitat de començar a emprendre projectes per aquest sector de la població, a ser possible realitzats en coordinació conjunta.

ARALAB HACKING va néixer de la voluntat de donar solucions específiques, a curt i mitjà termini, als museus per tal d’arribar al 2030 complint amb els objectius marcats pel Pla de Museus.

El 15 de juliol, amb el concepte de “hackathon” o marató, al llarg de 7 hores de treball i amb un format de Design Thinking, es van treballar diversos projectes. Més de 40 professionals del món del museus, comunicació, educació entre altres àmbits professionals ens vam reunir per a treballar de forma conjunta. Un total de 6 museus van participar en aquesta trobada on vam construir i impulsar projectes que vinculen els públics joves amb els museus.  En aquest document de genial.ly es pot trobar l’esquema i les eines que es van fer servir.

Un dels objectius era crear un avantprojecte amb unes primeres idees inicials, l’altre conèixer unes eines i una metodologia per a fer ús en futurs reptes.

Una setmana després de la jornada, els organitzadors van triar un projecte guanyador, el del Museu de Montcada, amb la proposta MONTCADA D.I.Y.  En tot cas, l’equip d’ARALABHACKING ha ofert la possibilitat a tots els equips que ho vulguin per fer una sessió posterior i poder monitoritzar i mentoritzar les properes passes dels seus projectes. 

Per a qui vulgui capbussar-se més en la jornada va quedar recollida en diversos vídeos: aquí teniu el resum de la Jornada, amb els vídeos de les presentacions de cada avantprojecte + Vídeo de les vostres presentacions, i com a extra, el  Vídeo de la presentació de l’Òscar Garcia.

El Projecte del MFC

Cada vegada més una majoria de joves, busquen l’adrenalina que els provoca i fa moure en la bellesa que els aporta una bona col·lecció d’art o ciència i tècnica, i en la tranquil·litat dels espais d’un museu on poder compartir amb altres iguals. Així ho expressen molts joves i ho van corroborar les que van fer equip amb el Museu a la jornada ARALAB.

Els joves poden aportar continuïtat, interacció amb les col·leccions i també amb la d’aquest museu vilanoví, de manera que els vehicles i elements del fons tinguin repercussió i rellevància en altres joves, a més d’una major difusió entre la resta de ciutadans. 

Molts museus, sobre tot als EUA, tenen un significatiu grup de joves patrons que s’involucren en els programes dels Museus amb petites contribucions econòmiques, això alhora que ofereix un valor a l’equipament cultural, els permeten celebrar en els espais museístics classes, seminaris, sopars, visites diürnes i/o nocturnes, etc. del seu interès.

cartell improvisat per a la presentació

El projecte que el Museu del Ferrocarril de Catalunya va proposar i que es podria anomenar  Equip MuseuTREN! o Patronat de joves del MFC, per nosaltres i per a ells també seria un espai de trobada, àgora i consell assessor format per joves, per emprendre temes de innovació, seguretat, acció, medi ambient, etc. amb trobades presencials en espais singulars (dins d’algun tren o naus centenàries), on poden coincidir idees i reflexions de l’ahir, d’avui i de demà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: