La tasca de l’Associació de Voluntaris del Museu i el seu Arxiu Històric Fotogràfic

25 maig

L’Associació de Socis i Col·laboradors del Museu  (SiC) donen suport a diferents tasques d’aquest equipament cultural que s’han distribuït en quatre programes: restauració, documentació, atenció al públic i comunicació. En el cas del Centre de Documentació, un grup especialitzat de quatre membres del SiC col·laboren en l’ordenació de imatges, recerca de informació o identificació. (versión en castellano)

En aquesta ocasió, volem assenyalar el compromís envers l’Arxiu Històric Fotogràfic que guarda i conserva el Museu, en un conjunt de prop de 16.000 entrades, de diverses obres i col·leccions fotogràfiques com la dels “Ribera” (Francesc Ribera i Colomer, Francesc Ribera i soler i Jaume Ribera i Llopis) , i altres, de manera que aquest fons de tant en tant s’amplia amb donacions d’entitats i particulars.

Aquesta tasca que va començar fa més de deu anys per part dels voluntaris, es desenvolupa de manera especialment acurada i rigorosa. Requereix un treball minuciós de visionat, ordenació, elaboració i registre bibliogràfic mitjançant dos tipus de procediments, informàtic i manual, per a que hagi una doble garantia de conservació. Cal també tenir un ampli coneixement del món del ferrocarril i capacitat de recerca per identificar i documentar les imatges, paisatges, instalacions, vehicles i els materials de les diferents epoques.

Actualment, la persona que dedica més temps a aquest àmbit del Centre de Documentació està realitzant una acurada tasca amb les donacions de Ramiro Castelló Benaiges o Lluís Alemany.

Per altre banda, aquesta activitat també permet crear muntatges audiovisuals per a que des del Museu es puguin divulgar diferents moments i elements ferroviaris de la nostra història. En els darrers anys s’han realitzat diversos treballs sobre les estacions de Barcelona amb imatges de l’arxiu històric, una tasca que continua.

#documentació #arxiu #arxiufotogràfic #arxiuhistòric #arxiuhistòricfotogràfic #centrededocumentació #museudelferrocarrildecatalunya #museodelferrocarrildecataluña #documentación #archivo #archivofotográfico #archivohistórico #archivohistóricofotográfico #centrodedocumentación

Deixa un comentari