La joia del Museu de l’estiu: Exposició Ferroviaris

16 jul.

1 ferroviarisAmb motiu de la diada Internacional dels Museus es va inaugurar dins la Rotonda del Museu l’exposició Ferroviaris, només cal alçar la vista i et trobaràs les vuit banderoles inicials d’una exposició que pretén destacar el paper de les persones al món del tren.

Vista de la Rotonda amb les banderoles de l’Exposició

Vista de la Rotonda amb les banderoles de l’Exposició

En el moment de la implantació del ferrocarril, a mitjans del segle XIX, va sorgir una nova professió: els ferroviaris. Era un conjunt de molts oficis units per unes condicions de treball molt dures, associades a uns profunds vincles afectius i de solidaritat entre els treballadors, que van fer d’aquesta professió una gran família, la família ferroviària.

Imatge cedida per Lluis Miquel Tuells – Autor desconegut

Imatge cedida per Lluis Miquel Tuells – Autor desconegut

Molts d’aquells oficis d’aleshores encara es mantenen avui. Altres només perviuen pels testimonis vius de les generacions més grans. Gràcies a aquestes persones sabem com eren les seves condicions laborals i socials en l’època on van desenvolupar la seva professió, els seus vincles, les seves celebracions i també les seves reivindicacions.

En molts casos vivien en poblats ferroviaris que van sorgir al costat d’estacions o en instal•lacions ferroviàries importants. Alguns encara existeixen.

Imatge cedida per Teresa Elías Pujades – Autor desconegut

Imatge cedida per Teresa Elías Pujades – Autor desconegut

En aquella època es feien només fotografies de locomotores, d’estacions, o d’instal•lacions. Poques vegades en trobem de ferroviaris retratats en grup. Hem aconseguit imatges de treballadors al voltant dels dos símbols del ferrocarril: la màquina de vapor i l’estació. Les imatges mostren els empleats uniformats i en formació, jeràrquicament distribuïts per categories. Des del Museu hem volgut mostrar el costat més humà del tren. I hem volgut fer-ho amb les imatges dels ferroviaris desenvolupant la seva professió, cosa que no ha estat una tasca fàcil. En els fons fotogràfics consultats no es troben aquest tipus d’imatges.

Vista d’una de les banderoles de l’Exposició

Vista d’una de les banderoles de l’Exposició

Cadascuna de les vuit banderoles està dedicada a un ofici ferroviari significatiu (tot i que encara hi ha molts més i ja pensem en la seva ampliació). La primera parla genèricament de la professió del ferroviari, les set restants estan dedicades al maquinista, fogoner, operari de taller, guardabarreres, interventor, cap d’estació i factor.

Les banderoles estan estructurades de la mateixa manera, al fons hi ha una fotografia representativa de l’ofici corresponent, una definició de l’ofici i un testimoni relacionat amb la professió. El títol de la banderola i per últim un codi QR a través del qual es pot ampliar la informació continguda. A la part de sota, un petit espai s’ha dedicat al patrocini.

Frontal de la Mataró amb una banderola al fons

Frontal de la Mataró amb una banderola al fons

Hi ha un codi QR per a cadascuna de les professions en català i en castellà, així com dos QR generals amb totes les professions en anglès i en francès, on podràs complementar cadascuna de les banderoles, i trobaràs noves fotografies dels diferents oficis.

Aquesta és una exposició viva, a mesura que ens vagin arribant nous testimonis o documents, els anirem afegint al seu respectiu codi QR, això permetrà que estigui en costant evolució i perfeccionament.
Saps d’algú que pugui afegir un testimoni a aquesta exposició? Pots contactar amb nosaltres documentacio@museudelferrocarril.org

L’exposició es complementa amb cartels informatius i d’altres per a descarregar-se tots els codis QR a l’idioma triat més fàcilment. També hi ha un audiovisual compendi de totes les professions reflectides i situat a la rotonda a sota de les banderoles.

Cartells i audiovisual de l’Exposició

Cartells i audiovisual de l’Exposició

Per últim, recentment s’han afegit uns cartelons a les parets de la Rotonda on podràs trobar un recull breu de literatura ferroviària on també es parla dels oficis ferroviaris. Tot plegat fa que quan visitis la Rotonda del Museu la trobis més viva i plena de Ferroviaris.

Vista d’un text literari

Vista d’un text literari

Este texto en CASTELLANO AQUÍ.

Deixa un comentari