Des d’aquestes pàgines us anem presentant diferents aspectes, elements i àmbits del Museu i, de vegades, també us anem desvetllant projectes de futur. En aquest cas, us volem compartir un projecte que culminarà els actes del 30è Aniversari del Museu. Una tasca que està portant a terme l’enginyer i escriptor Jordi Font-Agustí, que està fent una àmplia recopilació sobre la presència del ferrocarril en les arts i la literatura. Amb bona part d’aquest material, hem previst obrir una exposició temporal el 2021, coincidint amb els 140 anys de l’arribada del ferrocarril a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. De moment, us anirem presentant els avenços de la feina escrits en primera persona en boca del comissari. Aquí teniu el primer lliurament. VERSIÓN EN CASTELLANO
EL FERROCARRIL EN LES ARTS I LA LITERATURA CATALANES. Quadern de bitàcola I
Com a cloenda de la celebració del seu 30è aniversari, el Museu del Ferrocarril produirà la seva primera exposició i la farà a la magnífica nau panoràmica que ha habilitat amb les últimes millores.
Com sigui que el Museu ha tingut l’amabilitat de encarregar-me que en sigui el comissari, vull expressar aquí la il·lusió amb què he rebut l’encàrrec i avançar algunes de les idees que conformaran el projecte expositiu.
L’exposició tindrà dos eixos, un de temporal, que seguirà el creixement de la xarxa ferroviària i un de temàtic que aprofundirà en els aspectes més rellevants de la petja que el ferrocarril ha deixat i deixa en la societat, com ara la recepció, els canvis en els paisatges geogràfic i humà, la influència en la vida quotidiana, el plaer del viatge, el cultiu de l’afició ferroviària. Tot això explicat i mostrat a partir de les realitzacions artístiques.
Els cinc àmbits temàtics de l’exposició seran:
I. L’arribada del ferrocarril
II. Nous paisatges humans, geogràfics i artístics
III. El personal ferroviari
IV. El ferrocarril com a espai de plaer i d’aventura
V. El ferrocarril com a objecte de culte
El ferrocarril ha estat atès per artistes de totes les disciplines, inclosos els grans noms, a tall d’exemple, han escrit sobre el ferrocarril Narcís Oller, Mercè Rodoreda, Josep Pla o Manuel de Pedrolo; l’han pintat Modest Urgell, Santiago Rusiñol, Joaquim Torres-Garcia o Arnau Alemany…
… li han dedicat poemes Dolors Monserdà, Joan Brossa, David Jou o Joan Margarit…
El tren nocturn sorgeix il·luminat
de dins el túnel i entra al pont de ferro,
molt alt i per damunt de les teulades,
sobre piles de pedra enmig dels horts.
Sembla el fugaç estrèpit de l’amor:
el tren és trepidant, igual que el sexe.
… l’han caricaturitzat els ninotaires Junceda, Cesc, Óscar o Opisso…
…. l’han fotografiat Francesc Ribera, Francesc Català-Roca, Xavier Miserachs o Gabriel Casas Galobardes…
… li han dedicat composicions musicals Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Quico “El Cèlio” o Ricard Viladesau. Però aquesta nòmina és només la capçalera d’una llarga llista de creadors que ens du fins els artistes actuals i que inclou també dibuixants de còmics, cartellistes, escenògrafs, il·lustradors, etc. En veurem una mostra a l’exposició que s’inaugurarà el 2021 al museu i després serà itinerant per instal·lacions ferroviàries del país.
En aquest espai aniré donant notícies del progrés en la redacció del projecte i, no cal dir-ho, escoltaré les recomanacions i aportacions dels amants del món del ferrocarril.
Quadern de bitàcola per Jordi Font-Agustí
Deixa un comentari