Nous Espais i circulació de vehicles històrics

18 maig

Dins el marc dels actes del Dia Internacional dels Museus 2018, el Museu ha programat activitats especials per a tothom. A més, es farà presentació publica de la nova via de contorn i la posada en marxa d’un vehicle històric del Museu del Ferrocarril de Catalunya. Versión en castellano


Des de avui fins el proper diumenge, el Museu del Ferrocarril de Catalunya ofereix activitats especials amb motiu del Dia Internacional dels Museus. Comença amb una Jornada de Portes Obertes coincidint amb el 18 de maig i visites guiades cada hora, per seguir demà dissabte al vespre que s’obrirà de 19.00 a 1.00 i, entre d’altres actuacions, la possibilitat de gaudir de música i un espectacle de dansa entre vehicles ferroviaris històrics en las antigues instal·lacions del Depòsit de Locomotores de Vilanova i la Geltrú.

El diumenge es presenta una de les principals novetats dels treballs que es duen a terme des del 2017. En el procés de transformació del Museu del Ferrocarril de Catalunya per aconseguir un espai més viu i actual, s’ha creat una nova via d’ample ibèric d’una longitud de 170 m per a la circulació de vehicles ferroviaris lleugers. Situada al costat de la zona d’infraestructura, en el perímetre exterior de les vies del Dipòsit, és la prolongació de la de 40 m de la Àrea dedicada a les Mercaderies.

El nou traçat que s’inicia en la placa giratòria de 5 m de diàmetre, procedent de les antigues instal·lacions de l’estació de Vilanova i que ha estat restaurada pel Museu, continua pel lateral del denominat com a Baixador del Pont de Pineda, creua per l’històric Pas a Nivell de Roda de Barà (el darrer pas custodiat per un guadabarrreres que baixava i pujava les barreres de manera manual) i finalitza en l’anomenat Baixador del Pont de Senyals de l’Estació de França, amb una andana construïda amb material del desaparegut baixador de l’Autòdrom de Terramar (Sitges), ubicat al costat de l’altre placa giratòria de vagons de 4 m que connecta amb la via 29 del feix de vies de la Rotonda. Les dues plaques als extrems de la nova via garanteixen tant la inversió dels vehicles que circulen pel tram, com la connexió entre espais per intercanviar vehicles entre ells.


Per la seva adequada inscripció al recinte del Museu del Ferrocarril de Catalunya, sense modificar els seus espais i límits, l’empresa Intefer, responsable del muntatge, va incloure: 5 alineacions rectes i dues alineacions corbes de 50 m i 80 m de radi, respectivament. Al costat de la nova via s’ha construït un camí protegit per una tanca metàl·lica que sota la denominació de Passeig Entrevíes facilita l’accés a la part posterior dels vehicles de l’exterior del Museu, així com a la zona d’infraestructura on es troben vehicles de muntatge de via i als dos baixadors que permeten accedir als vehicles que es posaran en funcionament.

La posada en marxa d’un nou vehicle històric, a més de la locomotora Mataró, segueix amb la Dresina IF1 (Instal·lacions Fixes 1) , coneguda amb el sobrenom de l’Ou pel seu aspecte exterior, és un vehicle històric construït l’any 1940. Va entrar a formar part de la col·lecció del Museu en el 2002. Aquest vehicle lleuger ha estat reparat pel seu funcionament pel grup de restauració de l’ Associació de Socis i Col·laboradors del Museu (SIC).

Aquest vehicle de construcció artesanal, s’utilitzava per a facilitar els desplaçaments dels professionals del ferrocarril als diferents punts de les línies i poder fer les inspeccions o el manteniment de vies i el seguiment d’obres. A partir d’un motor i elements diversos es va crear aquest monovolumen sobre rails.

Està dotat d’un motor Dodge Dart de 1.600 cc de benzina, de sis cilindres en línia, situats longitudinalment al sentit de la marxa, a la part davantera del vehicle. Té una potència de 165 C.V i 11 places. La Dresina també compta amb un inversor de marxa, el qual es canvia mitjançant una palanca situada al costat del seient del conductor. Consta així mateix d’un elevador hidràulic, que permet girar-lo totalment, canviant el sentit de marxa del vehicle. El diumenge 20 de maig, en el marc d’activitats del Dia Internacional dels Museus, es posarà en funcionament de nou i es farà una demostració d’aquesta operació al Baixador del Pont de Pineda.

L’equip de voluntaris ha aconseguit tornar-ho ha posar en marxa després de molts mesos de treball i ells també són els encarregats de la seva conducció i operativa. A partir del mes de juny un diumenge al mes farà viatges amb els visitants del Museu. Protagonista d’un conte de infantil de la col·lecció del Museu, titulat “L’Ou que es mou”, a partir d’aquest diumenge el seu moviment ja serà una realitat.

 

2 Respostes per a “Nous Espais i circulació de vehicles històrics”

  1. Alejandro Mai 20, 2018 a 12:18 #

    Buenos días, Felicitaciones por este Museo me parece muy interesante y didáctico. Queria preguntar donde se puede visitar el Museo y que dias porfa creo, si no recuerdo mal es en Vilanoba i La Gertru.
    Gracias.
    Alejandro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: