La senyalització ferroviària

16 set.

El naixement de les senyals ferroviàries va lligat al desenvolupament de ferrocarril. A mesura que augmenten les velocitats assolides pel ferrocarril va sorgir l’inconvenient de no poder aturar els trens ràpidament y amb efectivitat, donat que aleshores només portava fre la locomotora i alguns cotxes on un mosso, el guardafre, encarregat del seu funcionament, frenava a petició del maquinista mitjançant xiulets. Versión en castellano

etude-sur-les-signaux-des-chemins-de-fer-francais-1883

Estudi sobre les senyals dels ferrocarrils françesos-1883

Quan el tràfic va augmentar, es va haver de buscar un sistema que informés al maquinista on estaven els altres trens i evitar perills de col•lisions. D’aquesta necessitat van sorgir primerament els policies ferroviaris i després els guardavies. Com que aquests només podien atendre a un sol tren, es va idear un sistema de senyals que, començant amb un sistema de banderoles, es va anar complicant fins als discs fixos a la par que el tràfic ferroviari cada cop era més intens.
Les senyals de disc van ser utilitzades durant bona part del segle XIX amb petites variacions adoptades per les diferents companyies ferroviàries existents fins que, per Reial Ordre de 8 d’agost de 1872, es va publicar el primer Reglament General del Senyals.
L’any 1924 la Companya Norte va ser la primera a Espanya que va instal•lar senyals lluminoses amb tres colors (vermell, groc i verd) a les estacions del Port de Pajares, i no va ser fins l’any 1948 quan l’ús de senyals lluminoses es va intentar generalitzar amb un pla d’ordenació per dotar d’aquestes senyals a 500 estacions de la Xarxa.1926-3-2
Una altra fita va ser l’any 1973 quan es va implantar el sistema ASFA (Anunci de senyals i frenat automàtic) garantint un plus de seguretat a la circulació ferroviària.
Des d’aquesta Reial Ordre de 1872 fins al Reial Decret 664/2015 de 17 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de Circulació Ferroviària, passant pel Reglament de senyals de 1 de juny de 1940 i la Instrucció general núm. 1, Senyals de Renfe de 1971 han sigut nombroses les disposicions existents dirigides a adequar les senyals a les evolucions i avenços del ferrocarril.
Com testimoni d’aquesta evolució, al nostre Centre de Documentació es poden trobar un gran numero d’aquestes disposicions:

• Reglamento de Señales M.Z.A. 1916

1916

• Reglamento de Señales Caminos de Hierro del Norte. 1918

1918

• Reglamento de Señales Caminos de Hierro del Norte. 1926

1926

• Reglamento de Señales Renfe. 1954

1954

• Instrucción General de Señales Renfe. 1978

1978

• Reglamento General de Circulación Modificativo 1 .Renfe. 1992

1992

• Reglamento de Circulación Ferroviaria. 2015

2015

img_20160916_122309

Senyal semafòrica al Museu del Ferrocarril de Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: