Sabies que… ?

17 ag.
carriles Adif

Fotografia d’Adif

Sabies que el carril més emprat en els ferrocarrils convencionals deu el seu nom a l’enginyer anglès Charles Vignole i que està compost per cap, ànima i patí?  Versión en castellano.

carril cabeza alma y patin

Aquí us mostrem diferents tipus de carril. D’esquerra a dreta: carril UIC 60, carril Vignole, carril Phoenix, carril de doble cap i carril de doble cap asimètric.
tipos carril
Dels anteriors, el Carril Phoenix o carril de coll (Grooved rail, en anglès) és un tipus utilitzat freqüentment pels tramvies. La seva forma permet la circulació d’aquests combinada amb vehicles de carretera al poder pavimentar a banda i banda del carril. La esquerda del carril està destinada a la pestanya de les rodes del tramvia o vehicle ferroviari.
double-headed carril BiadaEl primer carril utilitzat a la península per la línia entre Barcelona i Mataró el 1848 era disseny de l’enginyer Joseph Locke, director del projecte. Era de ferro laminat de doble cap simètric (dumb-bell). Aquest sistema suposava una gran millora respecte del rail tipus ventre de peix (fish bellied) utilitzat fins llavors, per la facilitat del muntatge i la suavitat en la marxa del tren. Estava pensat per a ser utilitzat pels dos costats, encara que en la pràctica no es va fer mai a causa de les deformacions que es produïen durant l’ús. La subjecció es feia amb uns coixinets de ferro modelat, clavats sobre travesses de roure. Es fixava en el coixinet mitjançant falques de roure.
carril-mataro-inicisEl Museu va rebre no fa molt una secció d’aquest primer carril original de mans del president del Cercle Històric Miquel Biada i descendent  del promotor del primer tren del nostre país.

Però tenim altres “Sabies què?” Relacionats amb els carrils:
– Sabies que el carril més habitual en les línies d’alta velocitat pesa 60 kg per metre?
– Sabíeu que en les vies actuals tots carrils van soldats pels seus extrems de manera que no hi ha juntes ni separacions entre ells?
 

Us facilitem aquests enllaços i us animem a cercar més informació:

www.docutren.com

http://www.docutren.com/HistoriaFerroviaria/Gijon2003/pdf/tc4.pdf

https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2099.1/5938/04.pdf?sequence=5

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: