L’inici d’una nova etapa: Reordenació dels vehicles a la Rotonda de locomotores

15 jul.
1

Exterior de la rotonda

El Museu del Ferrocarril de Catalunya ha aconseguit un creixent reconeixement públic i projecció com a centre de referència del patrimoni històric ferroviari. En aquesta línia ascendent, necessita una intervenció molt més completa per convertir les instal•lacions de l’antic Dipòsit de locomotores i de l’economat de Renfe en un Museu a l’altura de les demandes de la ciutadania actual. El 2015, l’any de celebració dels seus 25 anys de vida, es va tancar una llarga etapa de progressiva consolidació per iniciar un profund procés de transformació i projecció per als propers anys. (versión en castellano)

3L’aportació econòmica del Ministeri de Foment per a la recuperació i rehabilitació de la Nau Gran de l’antic taller de reparacions ha estat un element clau per donar aquest salt qualitatiu en la trajectòria del Museu. La utilització planificada d’aquests recursos, al costat de la necessitat i ocasió d’incorporar millores en la seva presentació i continguts mitjançant una inversió moderada i esglaonada, suposen el pas definitiu perquè pugui equiparar-se a la resta de centres de patrimoni ferroviari d’Europa, tant en estructura, continguts, recursos o museografia (Mulhouse, Utrech, Brussel•les …), així com als actuals plantejaments museològics del nostre país.

La rehabilitació de la Nau Gran és la fita més destacada a realitzar al Museu del Ferrocarril de Catalunya que obre l’oportunitat d’operar en la totalitat de les instal•lacions. El conjunt de les actuacions previstes en el Pla Director del Museu 2016-2020 plantegen una acció coordinada i integral.

4

Tres moments del canvi de via del Funicular de Vallvidrera

Al Pla es defineixen les actuacions plantejades als propers anys per aconseguir que aquest equipament sigui un autèntic museu de la cultura del ferrocarril, un espai viu d’oci experiencial, de coneixement i educació al servei de la comunitat i del territori. Un equipament actual, suggerent i accessible, a través d’un increment quantitatiu i qualitatiu dels espais i continguts expositius del Museu i d’una presentació museogràfica actual i inspiradora. En aquest sentit, al Pla Director del Museu del Ferrocarril de Catalunya es pot diferenciar entre tres tipus d’actuacions: les prèvies necessàries per poder escometre la rehabilitació d’espais a la Nau Gran, actuació a la Nau Gran com a punt central del Pla i, per últim, actuacions addicionals i complementàries on hi ha projectes esglaonats i per fases i també actuacions unitàries.

5Dins d’aquestes actuacions unitàries, una de les primeres que s’ha emprès és la reorganització de vehicles situats a la Rotonda amb una primera fase ja realitzada entre els dies 20 i 24 de juny aprofitant els dies de tancament del Museu. La finalitat d’aquests canvis és poder organitzar la col•lecció dels vehicles ferroviaris exposats al Museu del Ferrocarril de Vilanova per a la creació d’un nou discurs expositiu amb l’optimització d’espai necessari per a la creació d’espais temàtics entorn a la col•lecció. Tot plegat pretén assolir un increment d’espai expositiu en el recinte, l’Incorporació de nous elements del patrimoni ferroviari històric, la creació d’experiències ferroviàries interactives, la creació i millora d’espais temàtics i una millora de l’experiència del visitant.

6

Tres moments del canvi de via del cotxe Harlan

La disposició final plantejada mantindrà en gran mesura l’actual divisió de la col•lecció per tipus de tracció, però s’incorporarà el component de la cronologia de l’aparició dels diferents tipus de tracció i la seva coexistència. A més, no es segregarà totalment el material remolcat, sinó que es buscarà que el visitant pugui veure exemples de composicions ferroviàries de determinades èpoques. Així mateix, es pretendrà que la posició dels vehicles permeti optimitzar els espais de cara a la creació de noves zones que complementin i aprofundeixin el discurs expositiu del Museu, girant en tot moment entorn als vehicles ferroviaris. La presència, posició, separació i impacte visual dels vehicles ha de marcar la divisió d’espais, donar-li visibilitat als itineraris i resumir a primera vista el discurs expositiu del Museu del Ferrocarril.

7

Nova vista de les locomotores des de la part posterior de la Rotonda

En aquesta primera fase s’ha buscat obtenir les millors perspectives visuals per a tots els vehicles, augmentant la visibilitat dels elements dels mateixos capgirant quatre locomotores per poder visualitzar el frontal des de la part del darrera de la Rotonda. S’ha ubicat el cotxe Harlan a la zona de material remolcat i els bogis al costat dels cotxes. El Funicular s’ha col•locat a la via 12 (l’ultima de la Rotonda) tot i que és un moviment provisional a l’espera de la seva ubicació definitiva a una propera fase. Properament també s’ha previst que la via 12 i part de les seves andanes s’adequarà com espai de reparació i rehabilitació de vehicles ferroviaris, tal i com s’ha fet fins ara provisionalment amb la rehabilitació del cotxe Harlan, també es mourà el vagó J fins a l’exterior a un futur espai de mercaderies.

2 Respostes per a “L’inici d’una nova etapa: Reordenació dels vehicles a la Rotonda de locomotores”

 1. Zritiax Agost 4, 2016 a 17:53 #

  S’ha valorat no simplement reordenar les peces, sinó redefinir tota la col·lecció, fent-la més representativa del ferrocarril en Catalunya i del que vol transmetre el Museu? Perquè és ben sabut que l’actual col·lecció de vehicles és, majoritàriament, fruit de l’herència d’una exposició temporal, la qual no obeeix a cap criteri. Podia tenir més o menys sentit quan el Museu era encara una seu del Museo Nacional Ferroviario, i encara així algunes peces mancaven de representativitat. Evidentment, potser s’hauria de trobar una sortida a molt de material i seria necessària una bona inversió, però de vegades cal fer sacrificis. Més quan el Museu pareix voler evolucionar, per la qual cosa desitjo la millor de les fortunes al seu equip. Com no pot ser d’una altra manera, estic a la seva disposició.

  Salutacions.
  AER

  • Museu del Ferrocarril de Catalunya Agost 10, 2016 a 12:53 #

   El Pla director del Museu 2016-2020 contempla una redefinició del seu relat expositiu que comporta una profunda intervenció en el conjunt de les instal·lacions. De fet, tal i com s’apunta a l’entrada del Blog, la primera reordenació dels vehicles de la Rotonda, és només el començament d’una sèrie d’actuacions que es durant a terme per aconseguir configurar un Museu del Ferrocarril d’àmplia projecció.
   En aquest Pla es planteja la necessitat de traçar un discurs ampli que giri entorn a la cultura ferroviària universal en el que guanyi protagonisme l’interès social, la sostenibilitat, l’accessibilitat o el paper del tren en els canvis sociopolítics, culturals i educatius del món contemporani. De manera que la narració dels elements patrimonials connecti amb els interessos i el sentir de públics molt diversos (no només dels tècnics en matèria ferroviària). Es pretén una alternança entre la llarga i la curta distància narrativa, entre el macro i el microrelat. Sens dubte la història del ferrocarril a Catalunya o la singularitat de Vilanova i la Geltrú, tindran una presència molt destacada en l’exposició, una presència digne de la importància i singularitat de la xarxa catalana en el conjunt d’Europa. En tot cas, es pretén que els béns mobles i immobles de diferent procedència, fabricació i àmbit de funcionament que es custodien al Museu també mostrin aspectes universals del ferrocarril com és el paper innovador i de progres d’aquest transport, les aportacions de les persones que l’han fet possible, el canvi del concepte d’espai i distància o les avantatges que suposa el seu ús. De manera que tots els vehicles i elements diversos que es conserven, sigui quin sigui el seu origen, són adients per mostrar-ho.
   Des del Museu es vol apropar el món del tren a la ciutadania perquè considerem que el seu coneixement i utilització ha contribuït i contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones i és per això que a part de la seva funció de conservació patrimonial es volen construir nous relats que despertin l’interès general.
   Agraïm molt sincerament els seus desitjos de fortuna i col·laboració amb l’equip del Museu. Actualment ens trobem en un moment especialment creatiu, intens i animós per tirar endavant aquest pla de transformació dels propers anys. El convidem a visitar-nos per conèixer d’a prop els canvis que s’aniran produint.
   Molt cordialment,
   Pilar Garcia
   Directora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: