“Blogger convidat” Jordi Medina Alsina

16 març
1loco_mataro

Rotonda del Museu del Ferrocarril de Catalunya, amb la locomotora Mataró

El nostre “blogger convidat” d’avui és el Jordi Medina Alsina. Com ell mateix es presenta al seu bloc és “Gestor de la cultura i el patrimoni especialitzat en comunicació, difusió, accessibilitat i programes educatius”. Màster interuniversitari en Gestió Pública per la UPF, la UAB i la UB, és també un apassionat de la cultura, el patrimoni i la historia. Ens complau molt poder comptar la seva visió sobre el Museu, el tren i el que ha representat per la ciutat, i està invitat per a seguir col·laborant amb altres temes relacionats amb el patrimoni sempre que ell vulgui. Moltes gràcies, Jordi!

(versión en castellano al final)
Us deixem el seu text: Un viatge en tren per descobrir el nostre passat i el nostre futur

Avui dia, el tren forma part del nostre paisatge i del nostre dia a dia quotidià. Som molts els que utilitzem el tren per anar a treballar o estudiar diàriament i ens és habitual veure i pujar als trens com si aquests sempre haguessin estat circulant cap aquí i cap allà. El tren però, evidentment no sempre hi ha estat i esdevé un símbol de prosperitat i dinamisme econòmic. I és que el tren arribava allà on hi havia una necessitat comercial i connecta les principals ciutats. A Vilanova i la Geltrú fa més de cent vint-i-cinc anys que tenim tren perquè a finals del segle XIX hi havia una necessitat de connectar la vila amb Barcelona i Valls. El tren doncs, és el reflex del despuntar econòmic de la ciutat i de l’efervescència en el desenvolupament industrial, en la transformació social, en la producció cultural i en el despertar nacional de Catalunya. El tren també va lligat a l’estructuració i la cohesió territorial del país i, avui, esdevé un element bàsic de projecció, comunicació i reivindicació per continuar prosperant.

Francesc_Guma_Ferran

Francesc Gumà i Ferran

El Museu del Ferrocarril de Catalunya és un bon indret per fer un viatge i descobrir el nostre passat i el nostre futur.
Cal situar-se a mitjans del segle XIX quan Vilanova i la Geltrú era un poble que tradicionalment s’havia dedicat al conreu de la terra i a la pesca quan es comencen a visualitzar transformacions importants impulsades sobretot pels indians. Fou Francesc Gumà i Ferran qui va apostar per la línia ferroviària que unia Vilanova i la Geltrú amb Barcelona posant el capital necessari per fer els túnels que havien de travessar el Massís del Garraf. Imagineu-vos què devien pensar la gent quant els hi plantejaven aquests grans projectes, com a mínim els devien tractar d’il·lusos. Però el cert és que el 1881 el tren va ser una realitat i va arribar a Vilanova i la Geltrú amb un gran acte inaugural, entre els qual hi anava Francesc Macià. El tren suposà una reestructuració urbanística per a la vila desplaçant progressivament el centre de la ciutat del nucli antic. Un seguit de factors, entre ells evidentment l’arribada del ferrocarril, provocaren que la vila esdevingués una de les ciutats mitjanes més importants del país juntament amb Mataró, Terrassa o Sabadell.
Vilanova i la Geltrú esdevingué un lloc estratègic

inauguracio_linia_1881

Inauguració de la linia de ferrocarril a Vilanova, desembre de 1881

en l’estructuració comunicativa del país i les grans extensions de terreny del Museu del Ferrocaril de Catalunya així ho evidencien. Per a Vilanova i la Geltrú hi havia un projecte que, a banda d’instal·lar-hi un dipòsit de locomotores i un taller central de reparacions, feia de la ciutat el punt de connexió de les diferents línies de tren que connectaven la resta de ciutats mitjanes del Principat. Evidentment però, aquest projecte no es va dur a terme i avui dia tenim les rodalies de Barcelona, les de Tarragona i les de Girona. El tren és un element estratègic de connexió i cohesió territorial indiscutible i és per això que en l’època de la Generalitat republicana ja hi havien projectes de línies de ferrocarril orbitals que encara s’han de construir però que encara se’n parlen a dia d’avui.
Rotonda (26)Amb el Museu del Ferrocarril de Catalunya, Vilanova i la Geltrú esdevé un referent en aquest àmbit però encara ho ha d’esdevenir més tenint en compte que en el futur ha de ser nexe d’unió entre les línies de rodalies de Barcelona, les de rodalies de Tarragona i el tren orbital ha de connectar la nostra ciutat amb Mataró passant per Martorell, Terrassa i Sabadell. De ben segur que molts penseu que dec ser un il·lús però em reconforta conèixer la història i saber que quan en el segle XIX es plantejava la línia ferroviària que travessava el Massís del Garraf, pocs s’imaginaven que acabaria sent una realitat. El ferrocarril és un element indispensable per entendre la transformació que sofriren les nostres viles, entendre el passat del que venim i, sobretot, preveure i construir el futur que tots desitgem pels que ens segueixen. Una visita al Museu del Ferrocarril de Catalunya doncs, ens permetrà reflexionar d’on venim, on som i on anem però sobretot tenint clar que si anem a algun lloc hi anirem amb tren!

*****

Nuestro “blogger invitado” de hoy es Jordi Medina Alsina. Como él mismo se presenta en su blog es “Gestor de la cultura y el patrimonio especializado en comunicación, difusión, accesibilidad y programas educativos”. Máster interuniversitario en Gestión Pública por la UPF, la UAB y la UB, es también un apasionado de la cultura, el patrimonio y la historia. Nos complace mucho poder contar su visión sobre el Museo, el tren y lo que ha representado para la ciudad, y está invitado a seguir colaborando con otros temas relacionados con el patrimonio siempre que él quiera. ¡Muchas gracias, Jordi!
Os dejamos su texto:  Un viaje en tren para descubrir nuestro pasado y nuestro futuro

Hoy en día, el tren forma parte de nuestro paisaje y de nuestro día a día cotidiano. Somos muchos los que utilizamos el tren para ir a trabajar o estudiar diariamente y nos es habitual ver y subir a los trenes como si éstos siempre hubieran estado circulando hacia aquí y hacia allá. El tren pero, evidentemente no siempre ha estado y se convierte en un símbolo de prosperidad y dinamismo económico. Y es que el tren llegaba allí donde había una necesidad comercial y conecta las principales ciudades. En Vilanova i la Geltrú hace más de ciento veinte y cinco años que tenemos tren porque a finales del siglo XIX había una necesidad de conectar la ciudad con Barcelona y Valls. El tren pues, es el reflejo del despuntar económico de la ciudad y de la efervescencia en el desarrollo industrial, en la transformación social, en la producción cultural y en el despertar nacional de Cataluña. El tren también va ligado a la estructuración y la cohesión territorial del país y, hoy, se convierte en un elemento básico de proyección, comunicación y reivindicación para continuar prosperando. El Museo del Ferrocarril de Cataluña es un buen lugar para hacer un viaje y descubrir nuestro pasado y nuestro futuro.

Hay que situarse a mediados del siglo XIX cuando Vilanova i la Geltrú era un pueblo que tradicionalmente se había dedicado al cultivo de la tierra y la pesca cuando se empiezan a visualizar transformaciones importantes impulsadas sobre todo por los indianos. Fue Francesc Gumà i Ferran quien apostó por la línea ferroviaria que unía Vilanova i la Geltrú con Barcelona poniendo el capital necesario para hacer los túneles que tenían que atravesar el Macizo del Garraf. Imaginad que debía pensar la gente cuando se les planteaban estos grandes proyectos, como mínimo les debían tratar de ilusos. Pero lo cierto es que en 1881 el tren fue una realidad y llegó a Vilanova i la Geltrú con un gran acto inaugural, en el que estaba Francesc Macià. El tren supuso una reestructuración urbanística para la ciudad desplazando progresivamente el centro de la ciudad del casco antiguo. Una serie de factores, entre ellos evidentemente la llegada del ferrocarril, provocaron que la ciudad se convirtiera en una de las ciudades medias más importantes del país junto con Mataró, Terrassa o Sabadell.

Vilanova i la Geltrú se convirtió en un lugar estratégico en la estructuración comunicativa del país y las grandes extensiones de terreno del Museo del Ferrocarril de Cataluña así lo evidencian. Para Vilanova i la Geltrú había un proyecto que, además de instalar un depósito de locomotoras y un taller central de reparaciones, hacía de la ciudad el punto de conexión de las diferentes líneas de tren que conectaban el resto de ciudades medianas del Principado. Evidentemente sin embargo, este proyecto no se llevó a cabo y hoy en día tenemos las cercanías de Barcelona, las de Tarragona y las de Girona. El tren es un elemento estratégico de conexión y cohesión territorial indiscutible y es por eso que en la época de la Generalitat republicana ya había proyectos de líneas de ferrocarril orbitales que aún han de construir pero que aún se hablan en día de hoy.

Con el Museo del Ferrocarril de Cataluña, Vilanova i la Geltrú se convierte en un referente en este ámbito pero aún lo debe convertirse más teniendo en cuenta que en el futuro debe ser nexo de unión entre las líneas de cercanías de Barcelona, las de cercanías de Tarragona y el tren orbital tiene que conectar nuestra ciudad con Mataró pasando por Martorell, Terrassa y Sabadell. Seguro que muchos pensáis que debo ser un iluso pero me reconforta conocer la historia y saber que cuando en el siglo XIX se planteaba la línea ferroviaria que atravesaba el Macizo del Garraf, pocos imaginaban que acabaría siendo una realidad. El ferrocarril es un elemento indispensable para entender la transformación que sufrieron nuestros pueblos, entender el pasado del que venimos y, sobre todo, prever y construir el futuro que todos deseamos para los que nos siguen. Una visita al Museo del Ferrocarril de Cataluña pues, nos permitirá reflexionar de dónde venimos, dónde estamos y dónde vamos pero sobre todo teniendo claro que si vamos a algún lugar iremos en tren!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: