La joia del Museu del mes de desembre: Nau Taller de Reparacions

1 des.

Quan el 29 de desembre de 1881 la locomotora “Gumà” realitza el viatge inaugural a l’estació de Vilanova i la Geltrú es va fer realitat el vell somni, dins del procés modernitzador a Catalunya, de connectar l’incipient teixit industrial i productiu del litoral del Garraf amb Barcelona, obrint noves possibilitats de transport comercial i de passatgers. Versión en Castellano

L’impacte del ferrocarril sobre Vilanova i la seva comarca és immediat. La Societat dels Ferrocarrils de Valls i Vilanova a Barcelona, encapçalada per Francesc Gumà i Ferran va fer una generosa reserva de sòl entre el barri marítim i el centre per a la construcció de l’estació, els molls, les vies i les naus per al material amb la idea de crear un ampli complex ferroviari en aquesta ciutat.

01

Vista aèria del Museu amb les naus en primer termini

El paper del vilanoví Gumà com a principal promotor de la idea és cabdal, des dels seus esforços per a la recaptació dels fons a Catalunya i Cuba, fins a la conducció ordenada i racional d’un difícil procés de construcció, passant per l’estudi de les opcions tècniques més convenients.

La gran disponibilitat de terrenys afavoria una gran llibertat per a l’emplaçament dels edificis, només subjecta a les regles funcionals i necessitats del ferrocarril. La plaça de l’estació, de grans dimensions, és sens dubte un dels seus principals elements. No obstant això, malgrat el protagonisme urbà que té la façana de l’estació, enfrontada a la plaça, els tallers s’emplacen seguint la seva pròpia lògica i sense major atenció a un protagonisme urbà.

En la perspectiva de l’Exposició Regional (1882) s’aprecia l’ordenació urbana del conjunt, alhora que es veuen els dos edificis dels tallers tal com han arribat fins a nosaltres.

Proyecto para la rehabilitación y ampliación de la antigua nave

Cartell de l’Exposició Regional de 1882 amb les naus i l’estació de Vilanova i la Geltrú. (Fons de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer)

La Nau Pont Grua i la Nau Taller de Reparacions, corresponen al grup d’edificacions més antigues del ferrocarril, realitzades entre 1877 i 1881, és a dir entre la data en què Gumà i Ferran rep l’autorització governamental per a realitzar el ferrocarril Barcelona-Vilanova i la seva inauguració.

Els treballs que en aquestes naus es realitzaven, des del transport i la càrrega d’aigua i carbó, encesa de les màquines, servei de frens, calefacció o enllumenat, exigien nombroses operacions i gran quantitat de personal. Els serveis bàsics constaven de dues seccions principals: la del dipòsit de vapor i la de “recorregut”. La primera secció (Nau Pont Grua) era on uns 250 treballadors realitzaven les reparacions diàries i l’aprovisionament d’aigua i carbó a les locomotores. La segona (Nau Taller de Reparacions) comptava amb uns 300-400 treballadors que, des de 1941, es van encarregar dels treballs de manteniment de la resta dels vehicles i equips ferroviaris. Allà funcionaven tres departaments: fusteria, mecànica i tapisseria.

03

Conjunt de naus dels tallers amb la Nau Taller de Reparacions al fons.

El conjunt patrimonial dels tallers que pertanyen al Museu està caracteritzat per dos edificis estructuralment independents, els espais interiors estan connectats. La connexió entre els dos espais permetia, a més de propiciar el pas d’un a l’altre, l’augment del nivell d’il•luminació de tots dos, fonamental per al treball que en ells es realitzava.

Proyecto para la rehabilitación y ampliación de la antigua nave

La nau al 1971, amb el taller pràcticament sense ús.

Des de les hores, les naus van complir amb la seva funció passant per les diverses companyies ferroviàries que van assolir l’explotació de la línia: Ferrocarril de Valls a Vilanova i Barcelona (VVB), Companyia de Ferrocarrils de Tarragona a Barcelona i França (TBF) a partir de l’any 1886, Companyia dels Ferrocarrils de Madrid a Saragossa i Barcelona (MZA) a partir de l’any 1898 i Renfe a partir de 1941. Però, les successives ampliacions i modernitzacions dels tallers a l’època de Renfe van originar que aquestes naus primigènies quedaren gairebé sense us a la dècada dels 70 del segle passat.

Quan a l’any 1993 la Fundación de los Ferrocarriles Españoles es fa càrrec de gestionar el Museu del Ferrocarril les naus es troben en un estat de deteriorament que impossibilita el seu aprofitament, estat que va continuar així fins que la concessió d’una subvenció de la Generalitat (a través del mNACTEC) de 30.000 € per fer un avantprojecte integral i la col•laboració dels arquitectes de l’ADIF, com titular dels terrenys i les edificacions, van permetre repensar l’actuació necessària per reconvertir el conjunt ferroviari en un gran Museu. L’arquitecte José Manuel Pastor, va ser el que es va fer càrrec de tots els projectes i obres dels anys següents.

Proyecto para la rehabilitación y ampliación de la antigua nave

Imatge de l’Avantprojecte Executiu.

Paral•lelament, el diputat vilanoví Carles Campuzano, després d’una visita al Museu en la que detecta la seva potencialitat com actiu del territori, presenta una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat de la que derivaria una aportació de 450.000€ en el 2009 i de la mateixa quantitat el 2010. Els 900.000€ van permetre fer en els anys següents actuacions parcials en dues de les edificacions més emblemàtiques del museu: la Nau Pont Grua (2012) i la Rotonda (2013), a l’hora que dos projectes executius per poder continuar les intervencions en el moment que s’aconsegueixin fons de finançament.

06

Comparativa de la nau Taller de Reparacions actualment i segons el Projecte Executiu.

Quedava pendent però la Nau Taller de Reparacions, fins a que aquest mateix any, el 16 d’octubre es va signar un Protocol de col•laboració amb el Ministeri de Foment per al finançament dels Museus del Ferrocarril. En aquest Protocol està previst dedicar els fons necessaris per a emprendre la restauració d’aquesta nau. Està previst el començament de les obres l’any 2016 i amb aquesta reforma es preveu donar-li al Museu un nou àmbit expositiu de uns 1.140 m2.

07

Comparativa de la nau Taller de Reparacions actualment i segons el Projecte Executiu.

 

Una resposta per a “La joia del Museu del mes de desembre: Nau Taller de Reparacions”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Important incorporació al fons patrimonial del Museu, que ampliarà els expais expositius | - Novembre 10, 2016

    […] aconseguida del 1,5% cultural del Ministeri de Foment, en els propers mesos rehabilitarà la Gran Nau de l’antic taller de locomotores de vapor (1881) que, juntament amb l’estació, són les úniques edificacions originals de la construcció de la […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: