El Museu del Ferrocarril de Catalunya rep una aportació del Ministeri de Foment

16 oct.

aerea naves 2El Ministeri de Foment aprova la rehabilitació d’un edifici històric de 1.700 m2 i dels tres dipòsits d’aigua de l’antic dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú a càrrec del Programa del 1,5€ cultural
Una aportació econòmica que culmina les actuacions commemoratives del 25 aniversari de la seva creació i l’impuls definitiu al desenvolupament d’un equipament cultural únic.  Versión en castellano

Firma Ministerio Fomento 16 oct-15 (32)El secretari d’Estat d’Infraestructures, Transports i Habitatge, Julio Gómez-Pomar , ha signat un protocol  (fotos de l’acte) de col·laboració amb la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols mitjançant el qual es finançarà la rehabilitació dels museus de Catalunya i Madrid a través del programa de l’1, 5% cultural. La Fundació cultural que gestiona aquest museu va sol·licitar al Ministeri de Foment la seva col·laboració econòmica per a la rehabilitació i adequació d’unes edificacions patrimoni industrial de gran interès i valor en els dos equipaments culturals.

En concret en el Museu del Ferrocarril de Catalunya es plantejaven dues actuacions:
Proyecto para la rehabilitación y ampliación de la antigua nave1 Recuperació de la gran nau de l’antic taller del ferrocarril de Vilanova i la Geltrú (1881) que, juntament amb l’edifici de l’estació, és una de les primeres construccions ferroviàries de la ciutat. Avui, les seves més de 1.700 m2, formen part de les instal·lacions de l’actual Museu del Ferrocarril de Catalunya. L’import total del projecte és de 1.800.000.€

depositos2 Rehabilitació dels tres dipòsits d’aigua de locomotores de vapor. Per un import de 48.000€
En el cas de la intervenció en la Gran Nau, el procés d’actuació s’inicia en l’any 2008, a través d’un Avantprojecte Museològic general del Museu que va ser subvencionat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i dirigit per Adif.

Proyecto para la rehabilitación y ampliación de la antigua naveEn ell es determinaven les actuacions a realitzar en el següent decenni per a convertir l’antic dipòsit de locomotores en un autèntic Museu, segons els requeriments del segle XXI. En l’any 2011, també sota la direcció arquitectònica de l’Adif i amb fons del Ministeri de Foment, es van efectuar els projectes arquitectònics de la Gran Nau i també la del Pont-Grúa, en la qual a continuació s’emprendrien les obres de rehabilitació. En el 2013 i 2014, a través d’un Conveni amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, es van executar treballs per a l’habilitació com espai públic de la Nau del Pont-Grúa i el seu ús compartit amb el Consistori. L’existència del projecte executiu d’intervenció en la Gran Nau, ha possibilitat l’aprovació en el 2015 –coincidint amb els 25 anys de la seva posada en funcionament- d’una aportació per a escometre les obres d’adequació d’aquesta singular construcció dels orígens del ferrocarril.

En el cas dels tres dipòsits d’aigua, van ser rehabilitats a la fi dels anys vuitanta, abans de l’obertura al públic del Museu, i actualment presentaven signes d’erosió i deteriorament que requeria una actuació urgent.

Proyecto para la rehabilitación y ampliación de la antigua naveAquestes actuacions són molt importants per diferents motius:
– Pel significat socioeconòmic i cultural que té la rehabilitació patrimonial d’unes edificacions molt representatives del desenvolupament industrial-ferroviàri del país.
– Per l’oportunitat que implica la creació de nous espais de divulgació del transport per ferrocarril, de l’activitat empresarial, de projectes tecnològics, així com d’investigació del sector.
– Per l’impuls que se li dóna a aquest Museu, referent del patrimoni ferroviari i espai viu d’oci i cultura al servei de la comunitat i del territori.
– Per l’efecte de dinamització econòmica i promoció turística del territori.
Proyecto para la rehabilitación y ampliación de la antigua naveLa intervenció en la Gran Nau del Museu contempla, entre unes altres, les següents operacions:
– Reforç d’estructures
– Reconstrucció de façanes i revestiments
– Operacions de rehabilitació i restauració en matèria de seguretat i salut, a més d’actuacions d’urbanització, obra civil i edificació.
– Operativitat com espai museològic .
– Quant a les actuacions en els tres dipòsits d’aigua:
– Cobriment, restauració interior i exterior, sanejament d’estructures i pintat dels dipòsits.
Proyecto para la rehabilitación y ampliación de la antigua naveL’execució de les obres esmentades, permetrà impulsar definitivament el procés de museïtzació de les instal·lacions de l’antic Dipòsit de Locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, iniciat fa 25 anys. Es tracta d’una fita transcendental en la seva història, que possibilita la creació i habilitació d’espais per al desenvolupament d’usos de divulgació i investigació del sector ferroviari i el seu posicionament com a equipament cultural de referència.

4 Respostes per a “El Museu del Ferrocarril de Catalunya rep una aportació del Ministeri de Foment”

 1. Jordi Font-Agustí Octubre 16, 2015 a 13:22 #

  Bona notícia!

  Jordi Font-Agustí

  Enviat des del meu iPhone

  El 16 oct 2015, a les 21:11, WordPress.com va escriure: > >

Trackbacks/Pingbacks

 1. Comencen les obres de rehabilitació | - Octubre 23, 2015

  […] una setmana després de rebre la important aportació del Ministeri de Foment, al Museu ja ha començat la primera fase de treballs, en concret la que està destinada a la […]

 2. La joia del Museu del mes de desembre: Nau Taller de Reparacions | - Desembre 1, 2015

  […] però la Nau Taller de Reparacions, fins a que aquest mateix any, el 16 d’octubre es va signar un Protocol de col•laboració amb el Ministeri de Foment per al finançament dels Museus del Ferrocarril. En aquest Protocol està previst dedicar els fons […]

 3. Un apassionant viatge cap al futur. El canvi d’era d’aquest Museu | - febrer 20, 2017

  […] i la Geltrú, on avui es situa el Museu del Ferrocarril de Catalunya, afronta un canvi d’era. Aconseguir una subvenció de prop de dos milions d’euros procedent de l’1,5% cultural de…t per a la rehabilitació de la gran Nau del taller de reparacions (1881), ha suposat molt més que […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: