El Somni del Progrés: Fons Fotogràfic del Museu del Ferrocarril de Catalunya

21 maig
Central térmica de la estación de Barcelona-Término a mediados de siglo XX. Francesc Ribera Colomer.

Central térmica de la estación de Barcelona-Término a mediados de siglo XX. Francesc Ribera Colomer.

Dilluns passat, dia 18 de maig, es celebrava a tot el món el Dia Internacional dels Museus, d’acord a la Resolució 5 del Consell Internacional de Museus (ICOM) de l’any 1977. L’esperit que el motiva ve definit en la pròpia resolució: “Els Museus són un instrument important per al intercanvi cultural, l’enriquiment de les cultures i l’avanç de la mútua entesa, de la cooperació i de la pau entre els pobles”. (Versión en castellano)

Mesa de comunicaciones de la estación de Sant Vicenç de Calders a mediados de siglo XX. Francesc Ribera Colomer.

Mesa de comunicaciones de la estación de Sant Vicenç de Calders a mediados de siglo XX. Francesc Ribera Colomer.

D’acord amb aquest esperit, el Museu del Ferrocarril de Catalunya, en el marc de les celebracions del seu 25 aniversari, va voler dedicar la jornada a la divulgació del treball realitzat a partir el seu fons fotogràfic. Es tracta del llibre El Somni del Progrés: Fons Fotogràfic del Museu del Ferrocarril de Catalunya, que recopila algunes de les fotografies que integren els fons documentals de la institució. Format per més de 10.000 imatges, entre les diverses col·leccions cal destacar el Fons del Servei Elèctric, un treball realitzat entre els anys 40 i 60 del passat segle para documentar gràficament el procés d’electrificació de les diferents línies de la xarxa ferroviària. El fons, que va comptar amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en les tasques de clasificació i digitalització, està format per imatges en blanc i negre d’una qualitat excepcional, en gran part positivades partir de negatius en plaques de vidre que constitueixen sens dubte la part més valuosa de la col·lecció.

Gabinete telegráfico de la estación madrileña de Pozuelo, en 1944.

Gabinete telegráfico de la estación madrileña de Pozuelo, en 1944.

La tecnologia avui ha generalitzat i a la vegada banalitzat la fotografia. La selecció ens remet a un temps on estava exclusivament en mans de fotògrafs professionals, encarregats ells mateixos de realitzar els processos de revelat, d’acord amb els seus propis mitjans i experiència. Els detalls, la gradació de grisos, la profunditat de negres, l’excepcional rang dinàmic, l’atmosfera d’aquestes imatges és difícil de reproduir avui dia a pesar de l’evolució tecnològica.

Llegada a la estación de Barcelona-Término del tren inaugural de la electrificación de la línea de Tarragona a Barcelona, en 1956. Francesc Ribera Colomer.

Llegada a la estación de Barcelona-Término del tren inaugural de la electrificación de la línea de Tarragona a Barcelona, en 1956. Francesc Ribera Colomer.

Paisatges, viatgers, instal·lacions i infraestructures han modificat profundament el seu aspecte en els gairebé 170 anys d’història ferroviària. Del patrimoni més perible amb prou feina queden vestigis, transformats en tot cas en memòria fotogràfica. La selecció d’imatges permet rememorar aquell ferrocarril avui desaparegut, que sens dubte ens ajuda a entendre les claus de part de la nostra història més recent.

Viaducto de Los Masos, 1958. Francesc Ribera Colomer.

Viaducto de Los Masos, 1958. Francesc Ribera Colomer.

La presentació va anar a càrrec de l’autor del llibre, Rafa Salvador, que durant deu anys va coordinar l’àrea de documentació del Museu, amb el que segueix col·laborant actualment. A la publicació s’inclou un recorregut pels 25 anys d’història del propi Museu que ha realitzat la seva directora, Pilar García. L’acte va estar presidit pel director gerent de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, Alberto García, que va destacar l’entusiasta i valuos treball realitzat per l’equip humà d’aquest equipament cultural en aquests anys, tot i la limitació de mitjans i recursos. Van acudir també els descendents de Francesc Ribera Colomer, autor de la majoria de les magnífiques fotografies, qui va complir recentment els 102 anys de vida, i al que s’ha volgut retre homenatge exprés al llibre.

4 Respostes per a “El Somni del Progrés: Fons Fotogràfic del Museu del Ferrocarril de Catalunya”

 1. Tranvías de vapor en España Mai 22, 2015 a 10:09 #

  Hola,
  No acabo d’entendre si realment s’ha editat un llibre en paper o simplement el document que es pot consultar en format ISSUU. En tot cas, és una gran labor d ela que me’n sento una mica partícep. Felicitats!

  • Museu del Ferrocarril de Catalunya Mai 22, 2015 a 14:28 #

   Efectivament Joan, acabem de publicar un llibre en format paper que volíem presentar el passat dia 18, però malauradament no l’hem pogut enllestir a temps i encara és a la impremta. En tot cas, aviat el tindrem al Museu.

   Salutacions cordials,

Trackbacks/Pingbacks

 1. New book edited by Catalonia Railway Museum | Semai - Mai 25, 2015

  […] The Railroad Museum of Catalonia presented last 18th May the book The Dream of Progress, which collects some of the photographs that make up the documentary of the institution. Consisting of more than 10,000 images, including several collections as the Electric Service Fund, a work done between 40 and 60 years of the last century to graphically document the process of electrification of the various lines of the rail network… http://museuferrocarrilblog.com/2015/05/21/el-somni-del-progres-fons-fotografic-del-museu-del-ferro… […]

 2. NOUS ITINERARIS EDUCATIUS DEL MUSEU DEL FERROCARRIL DE VILANOVA | Servei Educatiu del Garraf - Mai 29, 2015

  […] El Somni del Progrés: Fons fotogràfic del Museu del Ferrocarril de Catalunya […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: