Patrimoni ferroviari: antiga línia de la Pobla d’Híjar a Tortosa

7 oct.
6009

Estació d’Alcanyís, edifici de viatgers i andanes. Francesc Ribera, 1960. Fons del Servei Elèctric de Renfe.

Conegut com a ferrocarril de Val de Zafán pel nom de la companyia que va iniciar els treballs, va ser un projecte ferroviari concebut sota els paràmetres del segle XIX que no va acabar de completar-se íntegrament, ja que va quedar interromput a la localitat de Tortosa, on va arribar el tren finalment el 1941.

Els primers intents de construir un ferrocarril que unís la localitat de la Pobla d‘Híjar, a la província de Terol,  amb el port de Sant Carles de la Ràpita, daten de 1863. El primer tram, entre l’estació d’origen i la localitat d’Alcanyís, va ser posat en servei, però, el 31 de juliol de 1895. La concessió caducava el 1899, sense que el projecte avancés més enllà del tram inaugurat, així que la seva explotació i la possible prolongació van passar des de llavors a la gestió directa en mans de l’Estat.

itinerario

Libro itinerario nº5, fascículo III. Renfe, Imprenta Central de los Ferrocarriles, 1950.

La major part de la línia va ser construïda finalment després de la Guerra Civil Espanyola, però la infraestructura havia estat concebuda al segle XIX (via única sense electrificar, corbes d’escàs radi, pendents per a locomotores de poca potència), coherent amb una tecnologia ja superada, quan les màquines de vapor difícilment podrien passar de les velocitats per les quals la infraestructura havia sigut dissenyada. En aquestes condicions, resultava inútil augmentar radis de corba, doncs la tracció impediria en qualsevol cas superar aquestes velocitats. A la llarga, aquest disseny va ser un inconvenient per a la capacitat de la línia d’adaptar-se als nous sistemes de tracció i condicionaria la seva curta existència.

6046

Estació de Xerta, vista de moll, andanes i edifici de viatgers, costat Benifatell. Francesc Ribera, 1960. Fons Servei Eléctric de Renfe.

Les operacions de guerra de l’any 1938 a la comarca de Gandesa van convertir la línia en una important via de comunicació per al bàndol Nacional, i va desenvolupar un important paper a la batalla de l’Ebre, amb la trista circumstància de que molts d’aquells presoners republicans acabarien realitzant les obres de finalització de la infraestructura. Així, des del primer any de constitució de la Renfe, aquesta línia es va integrar a la seva xarxa, tot i que quedaven per acabar algunes obres a l’estació de Tortosa i el tram últim fins a Sant Carles de la Ràpita.

6037

Balneari de la Font Calda, al PK 99,00 de la línia, entre les estacions de Pinell de Brai i Prat del Compte. Francesc Ribera, 1960. Fons del Servei Eléctric de Renfe.

A la localitat de la Pobla d’Híjar (250 m sobre el nivell del mar), estació d’inici, la línia enllaçava amb la de Madrid-Barcelona (PK 412.600). A partir d’aquí continuava al llarg de la conca de l’Ebre i es dirigia cap al delta travessant la intricada orografia de les serres de la comarca sud de Tarragona: Pacells, Pàndols, Cavalls i de l’Àguila (51 túnels, 12 ponts i viaductes), franquejant les divisòries entre les conques dels rius Matarraña, Algues i Canaletes. La cota màxima estava situada als 533 m  de Valderrobles, des d’on descendia progressivament a nivell de mar, enllaçant a Tortosa amb la línia València a Tarragona al PK 195,500. Els pendents màxims eren de 19 mil·lèsimes, amb corbes de radi mínim de 300 m. Va pertànyer sempre a la 5ª Zona, i va constituir una segona línia transversal de comunicació de Saragossa amb el Mediterrani.

6019

Estació de Valjunquera, magatzem, edifici de viatgers i andana. Francesc Ribera, 1960. Fons del Servei Eléctric de Renfe.

Fins el 1966 totes les estacions van estar obertes al tràfic amb personal operatiu, però aquest mateix any algunes d’elles (Arnés-Lledó, Prat del Compte, Pinell de Brai, Benifatell i Aldover) van ser transformades en baixadors. Poc després la resta, a excepció d’Alcanyís, Bot i Valderrobles, la qual cosa suposava la supressió total del servei de mercaderies en la secció Alcanyís-Tortosa.

CIMG1244

Estació de Valdetormo, al PK 56,700 de la antiga línea, avui a la Via Verda de Vall de Zafán. Rafa Salvador, 2009.

Els tràfics sempre van ser molt reduïts per diverses raons: demografia minsa, important distància entre les estacions i les poblacions a causa del complex traçat, competència de la carretera… Cap de totes les estacions va tenir mai baixador particular per a la càrrega i descàrrega de mercaderies, la qual cosa demostra el reduït volum dels tràfics. Totes van estar dotades d’enllumenat de petroli i senyals avançats, però sense enclavaments.

CIMG1264

Aspecte de l’estació de Cretas, al PK 72,800. Rafa Salvador, 2009.

Les conclusions de l’estudi realitzat per Renfe el 1967 no deixen lloc a dubtes: aconsellen el tancament de la línia en tota la seva longitud i el desmantellamnet de totes les instal·lacions. El 19 de setembre de 1973, l’enfonsament d’un túnel entre les estacions de Pinell de Brai i Prat del Compte va servir com a excusa perfecta per al seu tancament definitiu. El ferrocarril va tenir d’aquesta forma un existència molt curta: amb prou feines 31 anys, no arribant mai a concloure’s l’últim tram entre les poblacions de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita, malgrat estar realitzada tota la explanació.

CIMG1279

Descans a l’estació de Bot, després de cuasi 50 km de pedalejada. Rafa Salvador, 2009.

Afortunadament, una mica més de 80 km de la línia s’han rescatat recentment, transformats en una fabulosa via verda, que es pot recórrer en tres trams diferenciats, tots ells de gran bellesa: Via Verda del Val de Zafán (33,6 km entre Valdealgorfa i Arnés-Lledó), Via Verda de la Terra Alta (23 km entre Arnés-Lledó i Pinell de Brai) i Via Verda del Baix Ebre (25 km entre Benifayet i Tortosa).

CIMG1315

Els darreres kilòmetres de la Via Verda del Baix Ebre són de gran bellesa. Rafa Salvador, 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: