La joia del Museu del mes de març: Cotxes del Tren del Centenari

11 març
Els cotxes al pont giratori del Museu

Els cotxes al pont giratori del Museu

El centenari del ferrocarril a Espanya es va celebrar el 1948 amb un viatge commemoratiu entre Barcelona i Mataró. Aquests vehicles són una reproducció del primer tren que va fer el recorregut el 1848 construïts per a l’ocasió.
El context històric on va néixer el ferrocarril s’emmarca a la meitat del sègle XIX, època de gran inestabilitat produïda pels carlins, republicans i bandolers on els rics, la burgesia i el clero volien seguretat pels seus diners esmerçats. Les autoritats ho passaven força malament i Barcelona estava en estat d’excepció. En mig d’aquest neguit, la construcció del ferrocarril, va esperançar a les forces públiques,  suposant que l’ús del tren, permetria reduir els assalts a les diligències.

Gravat de l’època amb una recreació dels cotxes

Gravat de l’època amb una recreació dels cotxes

Per altra banda, Mataró tenia, a mitjans del segle XIX  aproximadament 14000 habitants. Amb industries i comerços en expansió i una burgesia poderosa cresol de l’avanç tècnic, on un dels seus membres, Miquel Biada va ser, juntament amb Josep M. Roca, l’impulsor de la línia del ferrocarril que va ser inaugurada el 28 d’octubre de 1848.
El material mòbil de la Companya “Camino de hierro de Barcelona a Mataró” consistia en: 4 locomotores angleses fabricades per Jones & Potts, “Catalunya”, “Barcelona”, “Mataró” i “Besòs”, 2 cotxes de luxe, 30 de primera classe, 30 de segona, 18 de tercera, 12 vagons de carga i 2 vagons llargs. Dins d’aquest parc de material, les rèpliques que ens han arribat són de la locomotora “Mataró”, un cotxe de primera, un altre de segona i un de tercera.

DSC08242

Pescant per al fre manual

La locomotora Mataró original va desaparèixer a finals del segle XIX. El 1947 s’encarregà una rèplica a la Maquinista Terrestre i Marítima. És del tipus 1-1-1 Patentée, model que, des de 1830, va substituir a Europa les primitives màquines de dos eixos, d’inferior potència i velocitat.
En la mateixa línia, foren construïts tres cotxes, semblants a les velles diligències. Aquests vehicles eren similars a tota Europa: xassís metàl•lic i estructura de fusta, departaments separats, estrep lateral i un pescant a la part superior per al fre manual. El Taller Central de Reparacions de Vilanova i la Geltrú s’encarregà de la seva reparació i posada en funcionament el 1997, sent des de les hores uns dels vehicles mes emblemàtics del Museu.

Detall de l’interior del cotxe de tercera i de primera respectivament

Detall de l’interior del cotxe de tercera i de primera respectivament

Aquets cotxes originaris, dels que son rèpliques els que temin al Museu reflectien les diferencies socials de l’època, i si es compara amb els cotxes que es feien servir com a diligències, no es troben gaires diferències a la seva fesomia. Fruit del seu context històric i a semblança de les diligències es pot apreciar a les fotografies de dalt con contrastava el luxe del entapissat del cotxe de primera, amb la senzillesa de la fusta del cotxe de tercera.
Les diligències comencen a funcionar a principis del segle XIX i assoleixen el seu major apogeu en les dècades dels quaranta i dels cinquanta, només cedeixen la seva preeminència al ferrocarril, retirant-se, en la dècada dels seixanta, als camins secundaris a on no arribava el seu mortal competidor .

Comparació entre un cotxe de ferrocarril i un cotxe de diligencia

Comparació entre un cotxe de ferrocarril i un cotxe de diligencia

La diligència és, en la primera meitat del segle XIX el mitjà de viatjar per antonomàsia, es fa propietària de tots els itineraris i carreteres principals. La diligència, com el tren van aconseguit fer viatjar, en un vehicle, a les diferents classes i estaments socials que abans usaven mitjans diferents: els cotxes, els poderosos, les galeres, els carros i cavalleries, etc. Ara tots comparteixen el mateix vehicle, encara que per l’encertada estructura de tarifes, amb tres o quatre classes, cadascú podia triar el seient que s’acomodava a les seves possibilitats econòmiques. Paulatinament allà on arribava el ferrocarril, les diligències van anar desapareixent quedant no més allà on no hi era el ferrocarril.
Al Museu els podràs trobar a la rotonda, juntament amb altres cotxes històrics elements significatius de la col•lecció on destaquen el C-2302 “Tercera”, el ZZ-320 o el ZZ-324.

El tercer diumenge d’aquest mes de març, al NarraTREN podràs gaudir d’històries i anècdotes rel·lacionades amb els cotxes de viatgers del Museu.cotxe segona

3 Respostes per a “La joia del Museu del mes de març: Cotxes del Tren del Centenari”

  1. Joan Alberich González Març 11, 2013 a 12:35 #

    Hola,

    Sempre m’ha sorprès que els cotxes de totes tres classes fossin iguals exteriorment: crec que en realitat el cotxe de tercera classe devia ser de tipus obert, sense finestres tancades sinó amb obertures laterals protegides per cortinetes. Desgraciadmanet els gravats que conec de la inauguracuió de la línia no aclareixen aquest dubte i em temo que són poc rigorosos.

  2. Jose luis martinez Març 11, 2013 a 12:54 #

    Me pueden enviar el texto en castellano gracias

    • Joan Març 12, 2013 a 09:42 #

      Hola José Luis,

      Puedes usar la herramienta de traduccion que tienes en la parte superior derecha de la página.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: