Els fotògrafs Ribera als fons documentals del Museu

4 març
10299

Pont sobre la Riera de la Bisbal, a la localitat de El Vendrell, volat el gener de 1939. Jaume Ribera Llopis.

La primera electrificació ferroviària en territori català es va dur a terme el 1905 en el petit trajecte de via estreta que unia Barcelona amb la població de Sarrià, avui integrat dins de la xarxa de ferrocarrils de FGC. Després d’aquesta primerenca experiència van passar 15 any, fins que a finals dels anys 20 es van electrificar les línies de via ampla de Barcelona a Manresa i a Sant Joan de les Abadesses, així com el dur perfil de la línia de Ripoll a Puigcerdà. En tots aquests primers trams es va emprar corrent continu a 1500 v, que permetia adquirir material europeu. La Guerra Civil Espanyola va paralitzar el procés d’electrificació de línies, que no es va reprendre fins el 1946, després de l’aprovació del Plan de Electrificaciones, que preveia la incorporació d’aquest tipus de tracció en totes les línies principals de Renfe, elevant la tensió a 3000 v, que era la utilitzada en els països del nostre entorn. Les primeres experiències van començar immediatament amb l’electrificació del denominat vuit català.

10293

Instal·lació d’un tram metàl·lic provisional sobre el riu Llobregat, a la localitat del Prat, desprès la voladura de març de 1936. Jaume Ribera Llopis.

La instal·lació de les línies electrificades va suposar la incorporació d’una sèrie d’infraestructures innovadores que modificaven el tradicional aspecte del camí de rodatge. A més de la pròpia estesa elèctrica, s’afegien una sèrie de noves edificacions denominades subestacions, indispensables per a captar el corrent elèctric de la xarxa d’alta tensió i adaptar-la a les necessitats de la tracció. Per a documentar tot el procés, Renfe va encarregar a una sèrie de fotògrafs la tasca de deixar constància gràfica. D’entre tots ells, destaca per la magnitud i qualitat del seu treball, la figura de Francesc Ribera i Colomer, últim descendent d’una nissaga de tres generacions de fotògrafs.

2548

Post d’enclavament de la desapareguda estació de Reus-Paseo Mata, a meitat segle XX. Francesc Ribera i Colomer.

El pioner cal buscar-lo, però, al Sabadell de finals segle XIX en la figura de Francesc Ribera i Soler, que va exercir com a retratista. Encara es conserven uns pocs retrats en format carte de visite en mans de la família i de col·leccionistes privats. El seu fill, Jaume Ribera Llopis es va traslladar a Barcelona a principis del segle XX. Va començar a treballar per a la Xarxa Catalana de la companyia MZA a principis dels anys 20: algunes d’aquelles fotografies es conserven entre els fons del Museu. El seu últim treball va ser la sèrie realitzada sobre la destrucció de ponts i túnels efectuada després de la retirada republicana en la Guerra Civil Espanyola.

223

Moviment de vagons amb cabrestant a l’estació de Barcelona-Morrot a meitat de segle XX. Francesc Ribera i Colomer.

Francesc Ribera i Colomer va complir 100 anys el passat 9 de novembre. Nascut a Barcelona el 1912, ajudava ja de petit al seu pare, abans d’anar al col·legi, transportant càmera i trípode a les diverses ubicacions. A l’edat de dotze o tretze anys va viatjar per primera vegada a Portbou en una màquina de vapor, la qual cosa li va produir una gran impressió. Després de la Guerra Civil va substituir al seu pare al capdavant del negoci familiar, treballant com a fotògraf industrial. Un dels seus principals clients va ser Renfe, empresa per a la que fotografiava totes aquelles incidències i/o modificacions de la xarxa que li sol·licitaven.

3653

Restaurant de l’estació de Portbou a meitat segle passat. Francesc Ribera i Colomer.

El seu principal treball va ser, però, fotografiar les noves instal·lacions elèctriques de la IV i V Zona, durant els anys quaranta i cinquanta. El Fons del Servei Elèctric de Renfe recull gran part d’aquesta ingent labor, formada per més de 6.500 fotografies, en gran part en plaques de vidre de 10 x 15 i 13 x 18 cm, de gran qualitat i que es conserven en els magatzems del Museu. La gradació de grisos, la intensitat dels negres i la qualitat del detall d’aquestes grans fotografies són difícils de superar avui dia, banalitzat com està l’ofici per la irrupció de la tecnologia digital, que no ha aconseguit en molts casos superar la pàtina peculiar dels procediments analògics del blanc i negre.

3706

El personal ferroviari rep la seva assignació al cotxe pagador, estacionat a l’estació de Sant Andreu Arenal a meitat segle XX. Francesc Ribera i Colomer.

Encara que mai va ser empleat de Renfe, Francesc Ribera podia viatjar lliurement per tota la xarxa gràcies a un permís expedit expressament per a realitzar el seu treball. Amb tren o caminat entre estacions, fotografiava l’abans i el després de les obres, la qual cosa li va aportar un gran coneixement de trens, estacions i instal·lacions ferroviàries. Va fotografiar també actes puntuals, com la inauguració del tram electrificat Tarragona-Barcelona el 1956, el terrible accident entre un tren de càrrega i l’Exprés de València a Barcelona el 1961, o la modificació del traçat en la localitat de Faió conseqüència de la construcció de l’embassament de Riba-roja d’Ebre, que va negar el poble el 1967.

4682

Tren inaugural de l’electrificació de la línia, sortint de Tarragona cap a Barcelona el 1956. Francesc Ribera i Colomer.

A més dels treballs que va fer pel ferrocarril, va col·laborar de forma continuada per a l’Ajuntament de Barcelona, realitzant el seguiment d’obres i construccions. Un exemple d’aquesta tasta són les fotografies de les pintures murals del Palau Reial Major de Barcelona, que van ser descobertes el 1944. De la seva primera època també destaquen els seus treballs per al Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional, que culminen amb l’exposició Veinte años de Restauración Monumental en España (Madrid 1958). Francesc Ribera va continuar exercint com a fotògraf professional fins principis dels anys noranta. El seu últim gran treball va ser el realitzat per a l’Ajuntament de Barcelona, fotografiant gran part dels edificis que apareixen al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric-Artístic de la Ciutat de Barcelona, publicat en 1987, tasca en la que va emprar 13 anys de treball.

Francesc Ribera Colomer

Francesc Ribera i Colomer va fer 100 anys el passat 9 de novembre

7 Respostes per a “Els fotògrafs Ribera als fons documentals del Museu”

 1. Joan Alberich González Març 4, 2013 a 11:42 #

  Excel·lent entrada, novament. Vaig tenir la sort de participar en la catalogació (dins les feines del SIC) de les fotografies del Fons del Servei Elèctric de la RENFE i la veritat és que són magnífiques. Maluradament, la meva condició de pare de família em treu temps per poder seguir amb aquesta tasca… Igualment, va sortir un breu resum d’aquestes fotografies al número 11 de l’excel·lent Revista de Historia Ferroviaria.

  Salutacions,

  Joan Alberich

 2. Isaac Guadix Pulido Març 4, 2013 a 21:49 #

  Fa poc que he conegut el seu catàleg de fotografies del Fons del Servei Eléctric. Em va impressionar que la foto, encara que nua de trens te una gran expresivitat, donant vida a aquells aparells elèctrics que eren necessaris però passaven desapercebuts. Crec que el seu fons és una molt bona memòria històrica, plena de detalls i matissos.

 3. Jordi Ribera Llonc Març 10, 2013 a 18:55 #

  Certament la tridimensionalitat atorga un plus d’interès a les fotografies antigues. No hi ha com veure-les amb l’aparell que en permet apreciar la profunditat. També és veritat que aleshores les plaques de vidre de les fotografies ocupaven molt més espai, calia un maleta per portar els originals! Avui dia ho empetitim tot perquè és més còmode i eficient, en podem fer milers, però alguna cosa queda pel camí.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sant Jordi 2016 al Museu del Ferrocarril | - Abril 20, 2016

  […] agrupen per diverses col•leccions, de les quals la més important és la corresponent al Fons del Servei Elèctric, que es va gestar entre la dècada dels 40 i 60 del passat segle, anys en què bona part de la […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: