Fòrum InterRail: El moviment és energia. Quanta en gastem i d’on surt?

26 febr.

El passat dijous, 21 de febrer, el Museu del Ferrocarril de Catalunya va acollir la segona trobada del Fòrum InterRail, amb la conferència de Ricard Riol Jurado, president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic. Aquesta entitat independent treballa per aconseguir una mobilitat més sostenible i segura en les nostres ciutats, promovent la millora del transport públic col·lectiu, en totes les seves vessants.

Conferencia RicarRiol 1

Riol ens va mostrar una amplia comparativa en termes de consum energètic dels diversos modus de transport, afegint tots els paràmetres possibles en quant a eficiència i sostenibilitat. L’opció ideal seria el moviment sense consum d’energies primàries, la qual cosa es tradueix en poder traslladar-nos caminant o en bicicleta i d’aquí una de les seves primeres afirmacions en quant a que s’ha d’intentar que l’urbanisme sigui l’adequat i orientat a aconseguir la sostenibilitat energètica.

presentacio Ricard Riol

Els estudis realitzats i les conclusions apunten a que el transport per ferrocarril (metro, tramvia, tren) presenta moltes més avantatges a la nostra societat en quant a aspectes mediambientals, energètics i d’ocupació d’espais. El ferrocarril presenta tres propietats importants i que es donen simultàniament. D’una banda el menor consum energètic per tona bruta transportada; d’una altra, paràmetres més alts de seguretat sense sacrificar la velocitat, i, finalment, una reducció significativa de l’espai necessari per a la mobilitat amb major quantitat de persones transportades.

presentacio Ricard Riol FC

L’energia que gasta el ferrocarril i que poca gent sap que es retorna a la xarxa, es consumeix majoritàriament en la lluita contra el vent (a majors velocitats) i per vèncer la gravetat (circulant en pendents més o menys pronunciades). El consum també augmenta en funció de l’increment d’acceleracions i frenades, el que vol dir que els serveis de metros, tramvies i rodalies  tenen un major impacte sobre el consum energètic que els trens d’alta velocitat.

presentacio Ricard Riol FC 2
Totes aquestes informacions i més les podeu consultar a la seva presentació (versió en castellà)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: