Voleu saber qui i com es cuida d’una de les nostres locomotores elèctriques més destacades?

20 ag.

Una de les funcions més importants del Museu és la conservació dels fons que formen part de la seva col·lecció, tant els que es troben a les seves instal·lacions com aquells que per diverses circumstàncies estan fora dels seus espais.

Dins el pla de rehabilitació d’aquests fons patrimonials, una de les decisions va ser cedir la custodia de la composició de tren formada per la locomotora elèctrica Alsthom 7652, el cotxe de correus P3-3076 i quatre cotxes de viatgers de la sèrie 6000 (que per les seves característiquesno és pot tenir en exhibició a les instal·lacions del Museu)a l’Associació Amics del Ferrocarril de Badalona i “Agrupació 5 ª Zona”, amb seu social a Can Tunis.

El Museu coordina les diverses actuacions de recuperació que es porten a terme sobre qualsevol dels objectes i vehicles. En funció de cada cas es busca l’acord de Renfe i l’execució dels treballs per part del col·lectiu més adient, com en el que ens ocupa, la 5ª ZONA, la qual forma part dels Voluntaris del Museu, SiC (Socis i Col·laboradors), participant concretament en el programa de Conservació.

Imatge de la composició completa en un dels seus viatges

Una de les darreres actuacionsde la 5ª ZONA ha estat el passat 14 de juliol amb la posada en marxa dels motors i l’aixecament del pantògraf de la locomotora dins les instal·lacions ferroviàries de Can Tunis. Després d’un procés que va començar el 15 de maig, quan va tenir lloc una reunió entre una representació de Renfe Integria, els Amics de Ferrocarril de Badalona (5 ª Zona) i el Museu del Ferrocarril de Catalunya. L’objectiu era sol·licitar el corresponent permís a Renfe Integria per realitzar a les seves instal·lacions les tasques necessàries de conservació previstes a la locomotora Alsthom 7652.

En primer lloc es va procedir a la retirada del conjunt de bateries de plom i es van substituir per altres de níquel cadmi. Per dur a terme aquesta operació ha estat necessari realitzar una base nova amb diferents subjeccions i modificar la caixa que les conté, ja que els nous elements són més grans. Un cop muntades es van reparar els contactors i els relés i es va procedir a fer una revisió més profunda que va implicar el greixatge i comprovació general, donant per finalitzats els treballs el dia 14 de juliol, data en que es va tornar a posar en marxa la locomotora amb un resultat òptim.

La 7652 surtint del taller a Can Tunis

Una mica d’història

Aquest tipus de locomotora és prodiga en apel·latius. Eren i son conegudes també com franceses, formigoneres i cascabeleras. És evident l’apel·latiu de franceses pel seu primer origen, en quan a la resta, sembla que el soroll que feien funcionant a ralentí recordava el rún-rún inclassificable de les formigoneres i, d’altre banda, al engegar-les, els seus bogis produïen un característic so de cascabeleo.

La 7600 forma part de manera destacada de la història del ferrocarril espanyol. Des de la dècada de 1950, la xarxa ferroviària intenta aprofitar les avantatges de la tracció elèctrica. Les primeres 7600 foren construïdes per Alsthom a partir de 1952, però més tard es faria càrrec la indústria espanyola sota llicencia francesa entre els anys 1956 i 1962, que és es cas d’aquesta sèrie.

2 Respostes per a “Voleu saber qui i com es cuida d’una de les nostres locomotores elèctriques més destacades?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tasques de Protecció i Visualització « - Setembre 6, 2012

    […] (dels anys 1954/1955) i el BB-6237 de 1963. La locomotora elèctrica 7652, de 1957 i de la que ja hem parlat en aquest blog Un furgón de correos, DGCT-3076, de 1966 A  Tots ells hem d’afegir el vagó de mercaderies […]

  2. Voluntaris del Museu a les instal•lacions de Renfe Can Tunis « - Octubre 16, 2012

    […] del material custodiat pel Museu a les instal•lacions de Renfe Integria a Can Tunis. Com ja hem informat anteriorment en aquest blog, el conjunt de vehicles històric està format per –    Quatre cotxes de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: